Steg 2 – Desinfektion
Poolen vatten ska vara rent både för att det ser mycket mer inbjudande och fräscht ut, men också för att du ska må bra av att bada i det. Med rent menas hygieniskt rent, kristallklart, luktfritt och fritt från bakterier och mikroorganismer.
Detta uppnås genom att använda oxidationsmedel såsom klor, aktivt syre eller brom.
Tänk också på att alltid duscha och tvätta dig innan du hoppar i poolen.
Klor är det vanligaste desinfektionsmedlet. Det finns flera olika typer av klor som har lite olika effekter och påverkar på olika sätt. För bra poolvård behöver du både långtidklorera och chockklorera ditt poolvatten. Långtidsklorering innebär kontinuerlig klorering av poolvattnet, så att vattnet alltid har ett idealiskt klorvärde som är mellan 1,0 -1,5 mg/l (ppm). Långtidsklorering kan göras veckovis eller dagligen, beroendr på vilket du själv föredrar. Hur mycket klor som behövs beror på mängden vatten, vattentemperatur, vädret och badbelastningen, dvs hur många som badar och hur ofta.
Chockklorering innebär att man tillfälligt gör en extra kraftig dosering med klor. Detta gör man när man öppnar och startar igång sin pool på våren och när långtidskloreringen inte räcker till. Det kan exempelvis vara vid bärmeböljor, hög badbelastning, kraftiga regn och ibland annars också.
Hög klor koncentration gör poolen ren, alger och bakterier försvinner och metaller som järn, mangan och koppar oxiderar. Vid en chockklorering frigörs också bundet klor från poolvattnet.
Efter en chockklorering kan klorvärdet tillfälligt bli så högt att det tar några dagar innan du kan läsa av värdet på ett test igen.