Pooltak och poolskydd – att tänka på innan köp

En pool kan lika mycket vara ett lyxigt smycke i din trädgård som det kan vara en hjälp för bättre hälsa och livsnjutning. Poolen är också en värdefull investering som är värd att vårda och vara rädd om. Ett nödvändigt steg på vägen mot att hålla din pool ren, hel och fräsch är att skaffa något sorts poolskydd. Över tid kommer en pooltäckning spara pengar, men om du ska satsa på ett pooltak eller ett enklare poolskydd beror på ett antal faktorer som till exempel pris, funktion och design.

Två alternativ

Det finns egentligen två sätt att täcka över och skydda en pool. Antingen använder du ett platt poolskydd eller monterar ett pooltak. Båda har sina för- och nackdelar och har olika underkategorier beroende på vad skyddet ska vara avsett för, hur diskret eller klädsamt det ska vara i din trädgård och såklart vilken budget du har tänkt dig.

Observera att vissa poolskydd, framför allt de billigare varianterna, inte alltid är tillverkade med vinter och kyla i åtanke, utan främst är avsedda som ett säkerhetsskydd. Har du, eller ska köpa, ett sådant skydd så behöver du i så fall också köpa ett separat vinterskydd.

Funktion och skillnader

En uppenbar funktion med både poolskydd och pooltak är att de förhindrar olyckor som att någon faller i. Det är en enkel säkerhetsåtgärd för både djur, barn, vuxna och äldre.

Både pooltak och vanliga skydd bidrar också till att avdunstningen av vatten minskar och värmen hålls under kalla dagar och nätter. Det innebär att man sparar in pengar genom minskad energi- och kemikalieförbrukning.

Väljer du pooltak kan du förlänga poolsäsongen tack vare att värmen håller i sig längre. Med ett bra pooltak kan du i vissa fall öka badsäsongen med 2 extra månader. Med ett pooltak och har lite cirkulation igång, så att vattnet inte fryser under vintern, går det väldigt snabbt att också köra igång badsäsongen på våren. Täckning underlättar också underhållet av poolen. Du slipper smuts, löv och regn i poolen och får tid över till annat än rengöring.

En tydlig skillnad mellan pooltak och poolskydd är att pooltak ger större möjligheter till att anpassa utseende och funktion. Det syns också i priset där pooltak kostar mer.

Ett tak kan dels fungera som ett lyxigare skydd, där glaset också skapar en växthuseffekt som inte går att återskapa med ett traditionellt skydd med rör eller lamell (även om det finns undantag även här). Ett tak kan också byggas som ett uterum som kan vara så rymligt att det går att använda och möblera lika väl som om taket inte fanns.

Olika typer av poolskydd

De enklaste varianterna av poolskydd är utrustade med stänger, ofta i aluminium, som håller uppe skyddet och fördelar tyngden om någon skulle ramla på det. Denna typ av pooltäckning rullas ut manuellt, normalt med en handvev.

Notera att många poolskydd med stänger som inte är avsedda för vintertäckning, utan endast som säkerhetsskydd. Dubbelkolla om du vill att ditt skydd ska vara anpassat för nordiskt klimat.

Ett annat poolskydd är så kallad lamelltäckning. Största skillnaden mot de manuella skydden med rör är att denna typ kan rullas ut automatiskt med en enkel knapptryckning. Lamellskyddet drivs som standard av en elmotor och kan väljas i en mängd färger. 38 grader erbjuder fler färger än de flesta andra på marknaden. Detta skydd är rent estetiskt en uppgradering från skydden med rör eftersom en utrullad lamelltäckning är helt plant. Den flyter ut på vattnet och tåler att gå på men man sjunker ner några centimeter i vattnet.

Om du har en rektangulär pool har poolskydd generellt fördelen att de är serietillverkade och är byggda till att fungera oavsett storlek på poolen (så klart inom ett visst intervall). Det finns också tak som producerats med samma princip – du köper ett visst antal sektioner och monterar dem själv över poolen. Det innebär dock lite mer pusslande och planering för att det ska bli rätt. Har du en lite mer kreativ form på poolen bör du vara beredd på att behöva betala mer för skräddarsydda delar.

Pooltak – lite mer planering, men bättre resultat.

När du ska köpa pooltak finns några aspekter att ta ställning till. I jämförelse med vanliga skydd är de som sagt högre i pris och innebär att du som konsument behöver forska lite mer kring alternativen. Resultatet blir nästan alltid snyggare, mer funktionsdugligt och miljövänligare. Du får också en lägre kemikalie- och energiförbrukning när det utförs rätt.

Du behöver ta ställning till om du prioriterar estetik och design. Hos oss kan du välja mellan många olika färger för takbågarna.

En kort sammanfattning över saker som är bra att tänka på när du ska köpa pooltak:

  • Gör en budget – skillnaden i pris kan variera kraftigt mellan olika tak.

  • Lågt eller högt – Är tanken att det ska gå bada eller inte med taket framdraget? Vill du kunna gå och möblera under?

  • Inbrottssäker – om du har tänkt att ha pooltaket som ett uterum kan det vara bra att installera ett lås.

  • Form och material – Plast och fyrkantigt eller kupolformat i klarplast. Färg på takbågarna?

  • Vi kan få stora mängder snö i Sverige – välj ett tak som är anpassat för nordiskt klimat.

    Det innebär bland annat att ramarna på pooltaket behöver vara kraftiga.

  • Notera att installation av pooltak kan kräva bygglov!

Du får vad du betalar för

Skillnaden mellan pooltak och poolskydd förklaras med att tak överlag är finare, enklare att underhålla och förlänger badsäsongen mer än ett vanligt skydd gör.

Ett pooltak med tillräckligt hög höjd innebär att du också kan bada oavsett hur mycket det blåser, regnar eller snöar utanför.

Ett skydd är dock ett minimikrav om du på allvar vill bevara och skydda din pool. Det kommer spara driftkostnader och kemikalieanvändning samt öka säkerheten och hålla din pool ren och fräsch.

Har du frågor och funderingar, kontakta oss på 38 grader.

KONTakta oss